Om kalorier

Mange tror at kalorier er noe fysisk som kan måles og eventuelt ses. Dette er faktisk feil.

Kalorier er en form for energi som kroppen trenger for å fungere. I tillegg til fysisk aktivtet forbrenner kroppen også kalorier når indre organer jobber, altså til enhver tid. Man er derfor avhengig av å innta en viss mengde kalorier i det daglige kostholdet.

Kaloriinnhold

Mengden kalorier i matvarer kalles energitetthet og oppgis ofte i kilokalorier (kcal). Matvarer med mye fett og tilsatt sukker har ofte høy energitetthet, mens grønnsaker og frukt har et lavere innhold av kalorier.

Det er de energigivende stoffene i maten som inneholder kalorier. Energigivende næringsstoffer er fett, karbohydrater, proteiner og alkohol. Det er ulik mengde kalorier i de ulike næringsstoffene:

  • Fett: 1g tilsvarer 9 kcal
  • Alkohol: 1g tilsvarer 7 kcal
  • Karbohydrater: 1g tilsvarer 4 kcal
  • Proteiner: 1g tilsvarer 4 kcal

Et kosthold med lav energitetthet vil være fordelaktig da det reduserer risikoen for fedme og overvekt. Likevel er noen matvarer med høy energitetthet sunne dette innebærer blant annet avokado og nøtter.

Energibalanse

Hvis man inntar flere kalorier enn man forbrenner, lagres de i kroppen. Dette gjelder hovedsaklig fett, da karbohydrater og proteiner kun kan lagres i begrensede mengder.

  • Man går opp i vekt når man inntar flere kalorier enn man forbrenner.
  • Man går ned i vekt når man inntar færre kalorier enn man forbrenner.
  • Man holder vekten stabil når man inntar like mange kalorier som man forbrenner.

Når man inntar like mange kalorier som man forbrenner sier man at man er i energibalanse.
Et kosthold med lav energitetthet vil være fordelaktig da det reduserer risikoen for fedme og overvekt. Likevel er noen matvarer med høy energitetthet sunne, som blant annet avokado og nøtter.

Finne kaloribehov og kalorinnhold

Finne kaloribehov

Hvor mange kalorier man trenger i løpet av en dag avhenger av flere faktorer. Bruk vår kalorikalkulator for å finne ut ditt estimerte kaloribehov.

Finne kaloriinnhold

Kaloriinnholdet i matvarer er ofte oppgitt på pakningen, sett bort i fra varer som selges i løsvekt. Vi har laget en oversikt over kaloriinnhold i en rekke matvarer.